By Anders Thunberg, journalist
DAGBLADET
Sundsvall / Sweden
24 Januari, 1966
 
 
 
 
 
MODERNA MUSEET INKÖPER
SJOLANDERSK AUTOMAT TAVLA.
 
 
Konstnären Ture Sjölander, född i Sundsvall 1937, är först om att få fotografiska bilder dokumenterade på Moderna museet i Stockholm.
 
Det är en stillbildsprojektor laddad med 80 diapositiv bilder - f.n. utställd på Galleri Karlsson i Stockholm - som museet inköpt tillsammans med en silk-screen-reproduktion avsedd att fungera som filmduk. Priset är 2.600 kronor.
 
Stillbildsprojektorn är automatisk och försedd med ett mynthål. Avsikten är att museibesökarna skall stoppa in en krona i projektorn och under tre minuter se de 80 bilderna projiserade på tavlan.
Mycket populär väntar man sig att den Sjolanderska "automattavlan" skall bli och Ture Sjölander har till museet framfört önskemål att en del av automatens inkomster skall gå till åtgärder för att göra tillvaron lättare för de som inte kan glädja sig åt att äga ett synsinne. Så kom inte och säg att den Sjolanderska konsten saknar ett "socialt engagemang"!
 
I lördagens Dagens Nyheter recenserades Ture Sjolanders utställning på Galleri Karlsson av tidningens konstanmälare, Olle Granath.
Här är ett avsnitt ur recensionen:
 
 
" De mest spännande bilderna på utställningen är de där man ser kolossalfotona på någon brandgavel i stan ovanför människorna, som glider förbi på gatan som anonyma skuggor utan att reagera inför de nya, provocerande inslagen i stadsbilden. I brådskan kanske de inte uppfattade provokationen utan bara likheten?
Det är något kusligt suggestivt över dessa bilder, som påminner om den halvdokumentära filmen " Ögat ", som visades på biograferna för något år sedan. De kvinnliga köttbergen och de grimaserande ansikterna verkar som om de angick oss mer än de indiffirenta figurer som glider förbi på gatan nedanför.
Det är den fränt människoluktande men osentimentala uppfattningen av motiven som bryter sig mot den kalla mekaniska tekniken som ger dessa bilder deras spännvidd."
 
Anders Thunberg